JazzFestBrno odtajnil první čtyři koncerty z programu 17. ročníku, který odstartuje 1. února. Do Brna se vrátí oblíbenec místního publika, izraelský basista Avishai Cohen s novou rozšířenou kapelou a albem „1970“ vycházejícím z jazzových a etnických kořenů, ale kritiky označovaném jako „rafinovaný“ či „sofistikovaný“ pop. Vedle něj figuruje v programu saxofonista Donny McCaslin, který i pod vlivem angažmá u Davida Bowieho definitivně podlehl kouzlu elektronických krabiček. V programu však nechybějí ani zástupci tradičních jazzových stylů. „Bigband Jazz at Lincoln Center Orchestra v čele s kapelníkem Wyntonem Marsalisem v roce 2016 dvakrát vyprodal Sono Centrum a podobně nabitou swingující jízdu nabídne i v nadcházejícím ročníku, kdy se ansámbl přesune do větších prostor Bobycentra,“ těší se umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Intenzivní zážitek v komorním prostředí pak slibuje sólový koncert pianisty Brada Mehldaua v Besedním domě.

První koncert JazzFestu Brno 2018 obstará 1. února v Bobycentru proslulý americký bigband Jazz at Lincoln Center Orchestra vedený kapelníkem, proslulým trumpetistou a skladatelem Wyntonem Marsalisem. Marsalisův bigband se chlubí obdivuhodným repertoárem. Ostatně při svém předloňském dvojitém vystoupení v Brně předvedla kapela v jeden večer dva naprosto odlišné koncerty. Americký pianista Brad Mehldau, který zahraje 18. února v Besedním domě, se do Brna vrátí po čtyřech letech. Tehdy na JazzFestu oslnil publikum se svým triem, nyní se představí se sólovým recitálem.

I třetí navrátilec v programu pochází z kolébky jazzu. Americký saxofonista a skladatel Donny McCaslin zavítá se svojí kapelou 15. března do Sono Centra. Jeho kariéra nabrala nečekaný spád, když McCaslina a jeho kapelu ke spolupráci přizval David Bowie, aby společně nahráli album Blackstar, jak se ukázalo, Bowieho mistrovskou hudební derniéru. Izraelský basista, skladatel a zpěvák Avishai Cohen patří k největším oblíbencům brněnského publika. Svůj nejnovější koncertní projekt a album 1970 představí 5. dubna v Bobycentru. První kontury 17. ročníku JazzFestu Brno jsou tedy načrtnuty a slibují opět pestrobarevný hudební obraz. Jeho konkrétní podobu představí pořadatelé na konci ledna, kdy zveřejní kompletní program.

Vstupenky v cenách od 290 korun jsou v prodeji už nyní na webu jazzfestbrno.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. „Na koncerty bigbandu Wyntona Marsalise a Avishaie Cohena nabízíme i VIP vstupenky, které pravidelně z předprodeje mizí nejrychleji. Fanoušci si je totiž zvykli nadělovat jako originální vánoční dárek,“ doplňuje výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.