Skladatel, zpěvák a fenomén mandolíny Chris Thile zavítá na podzim do České republiky. Jeho pestrobarevný sólový recitál zazní na našem festivalu 23. října v Besedním domě.

Chris Thile má jak odvahu, tak schopnosti zahrát v rámci jednoho recitálu skladbu J. S. Bacha, bluegrassový standard, blues, minimalismus nebo vlastní duchovní píseň. Mandolínu pozvedl na úroveň nástrojů symfonického orchestru. Získal stipendium MacArthurovy nadace – cenu pro hudební génie, posbíral už tři ceny Grammy plus nespočet nominací a spolupracuje s nejuznávanějšími hudebníky napříč žánry. Vedle svých kapel Punch Brothers nebo Nickel Creek vystupuje s Bradem Mehldauem, Edgarem Mayerem, Yo-Yo Mou a dalšími virtuosy.

Sólová vystoupení jsou v pestré kariéře kalifornského rodáka tou nejnovější výzvou. Samotu na pódiu si částečně vyzkoušel při svých interpretacích hudby Johanna Sebastiana Bacha, které vyšly v roce 2013 na oceňované desce Bach: Sonatas and Partitas, Vol. 1. Jeho nejnovější nahrávací sólový počin Laysongs je však krokem do další dimenze, kde Thile svým neodolatelným způsobem kombinuje Bartókovu sonátu pro housle, třídílnou svitu Salt (in the Wounds) of the Earth (jež byla podle jeho slov první skladbou, kterou napsal s vědomím, že ji bude interpretovat sólově) a duchovní i světské písně z vlastní autorské dílny. Repertoár z desky Laysongs vytvoří jádro jeho živých vystoupení, ale určitě při nich nezapomene ani na své bluegrassové kořeny, svůdné interpretace témat bebopového guru Charlieho Parkera nebo milovaného J. S. Bacha. Vstupenky na koncert jsou k dispozici zde na našem webu v sekci Program.