Diana Krall

Do Brna poprvé přijede zpěvačka a klavíristka Diana Krall. V rámci festivalu JazzFestBrno představí 20. září v DRFG Areně svoje nové album Turn Up The Quiet, které vydala před pár dny.

 

Deskou Turn Up The Quiet se kanadská umělkyně vrací ke kořenům a k písním z takzvaného Great American Songbook. „Už dlouho jsem měla chuť tyto skladby zpracovat po svém. Společnost mých nejlepších hudebních přátel mi umožnila vyprávět tyto příběhy tak, jak jsem zamýšlela. Někdy stačí „zesílit ticho“, abyste slyšeli trochu lépe,“ odkazuje Krall na název alba. Turn Up The Quiet skutečně přináší dokonalou kulisu pro klidný večer se skleničkou dobrého vína. Na desce najdete jedenáct jazzových standardů, v jejichž aranžmá hraje prim piano. V písních nechybí oblíbená témata lásky a naděje. Podmanivý zpěvaččin hlas vytváří dojem intimního prostoru. Právě dovedností navodit atmosféru malého jazzového klubu, v němž se vznáší oblaka dýmu, je Krall pověstná. Mnohokrát to dokázala jak ve velkých halách, tak i na samotných nahrávkách. A deska Turn Up The Quiet dokazuje, že ze svého umu nic neztrácí, ba právě naopak. Novinka možná není natolik přelomová, jako zpěvaččin debut vydaný před více jak dvaceti lety, ale nabízí silnou produkci a zralou sofistikovanost rozvíjejícího se hudebního umění.

 

Producentem alba je mnohonásobný držitel Grammy Tommy LiPuma, který zemřel pouhých pár týdnů před vydáním. LiPuma skladby na desce aranžoval pro různá uskupení – trio, kvarteto i kvintet s příležitostným důrazem na smyčcovou sekci. Ta dominuje například ve skladbě Isn’t It Romantic, v níž vytváří bujnou kulisu pro zpěvačku, která doslova šeptá. Roli kapelnice Krall plně přebírá v písni I’ll See You In My Dreams. V ní nechává plně vyniknout své hráčské dovednosti a dokazuje, že patří k nejlepším jazzovým pianistkám na světě. Dokonce i zde však její hlas vytváří jen jemný doprovod. Slova se zlehka plouží do éteru a stejně jako všechny ostatní, je i tato píseň klidná a uvolněná, aniž by byla těžkopádná.

 

Svůj prostor na desce dostávají i ostatní hudebníci, především houslista Stuart Duncan, který vystřihne parádní sólo v již zmínění skladbě I’ll See You In My Dreams. Na nahrávkách hostují i kytaristé Russell Malone, Anthony Wilson a Marc Ribot. U baskytary a kontrabasu se střídají Christian McBride, Tony Garnier a Anthony Wilson. Byť se obsazení u jednotlivých skladeb liší, všechny ve výsledku vytváří kompaktní dojem. Zásluhu na tom má především Krall, která se drží jasné vize. Všem skladbám dává nádech „zakouřené“ a poklidné atmosféry amerického baru. Turn Up The Quiet vás od barového stolu možná nezvedne, ale provede vás poklidným tempem až do ranních hodin. Konečný výsledek je tak elegantní, až se zdá, že celé album vzniklo bez nejmenší námahy.

 

„V brněnské DRFG Areně se Diana Krall představí s jazzovým kvartetem, s nímž již mnohokrát dokázala vykouzlit intimní atmosféru i ve sportovní hale. DRFG Arena je navíc prostor poměrně komorní a nabízí velmi solidní akustiku pro tento typ koncertu. Interpretace skladeb z „velkého amerického zpěvníku“ je podle mého názoru nejsilnější stránkou Diany Krall a znamená dlouho očekávaný návrat ke kořenům z devadesátých let,“ říká umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. Vstupenky na koncert v cenách od 790 Kč jsou v prodeji na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. „Z přibližně čtyřtisícové kapacity momentálně zbývá kolem pěti set vstupenek. Místa na ploše jsou prakticky vyprodaná. Pokud půjde prodej stejným tempem jako doposud, v den koncertu už budou k dispozici pravděpodobně jen poslední desítky lístků z levnějších cenových kategorií,“ říká výkonný ředitel festivalu JazzFestBrno Vlastimil Trllo.