JazzFestBrno

JazzFestBrno vstupuje do své druhé poloviny. Po vynikajících koncertech Richarda Bona, Joea Lovana či Dana Bárty a Robert Balzar Trio s Filharmonií Brno, čeká hudební fanoušky další bohatá jazzová nadílka v podání Poogieho Bella, Beaty Hlavenkové, kapely Vertigo. Závěr festivalu pak bude patřit mistrům Chrisu Potterovi, Steveu Gaddovi a Chicku Coreovi.

Již v úterý 11. dubna se v Sono Centru představí nefalšovaný funk master a jeden z nejlepších současných bubeníků Poogie Bell se svou kapelou. Ten samý večer vystoupí i trio vynikajícího kytaristy Jiřího Šimka. Kromě autorských skladeb, ve kterých se prolíná mnoho různých vlivů od blues, jazzu, drum’n‘ bass, funku až třeba po country, se návštěvníci mohou těšit i na předělávky některých slavných sladeb, např. od kultovní kapely Nirvana.

O dva dny později, 13. dubna rozezní Besedním dům klavíristka, skladatelka a výjimečná osobnost naší alternativní hudební scény Beata Hlavenková. Po ní se na podiu představí jedna ze zdejších nejoriginálnějších skupin, česko-slovenská kapela Vertigo.

Vstupenky na festival jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích.

Poogie Bell je nefalšovaný funk master, jeden z nejlepších současných bubeníků a studiových hráčů bez ohledu na žánry. Jeho srdce ale nejhlasitěji tluče pro jazz, funk, soul a R&B. Příjemnou zprávou pro nás je, že stálé místo v jeho kapele si v poslední době vydobyl slovenský basista Juraj Griglák. Ano, právě ten (kdysi) mladík, který málem ukradl show svému idolu Stanley Clarkovi na jeho koncertě v rámci Bratislavských jazzových dnů. Ani zbytek sestavy nejsou žádná ořezávátka, kytarista Bobby Broom je přímým následovníkem nezapomenutelného Wese Montgomeryho a dlouholetým spoluhráčem například Sonnyho Rollinse, Stanleyho Turrentina a Dr. Johna, mladou krev v kapele reprezentuje výtečný newyorský saxofonista Michael Stephenson a spodní část zvukového spektra obhospodařuje již zmíněný „slovenský Marcus Miller“ Juraj Griglák.

 

Kytarista Jiří Šimek působí na tuzemské hudební scéně již dvacet let. Za tu dobu prošel mnoha skupinami a projekty. Za všechny třeba Kontraband a Pražský bigband Milana Svobody, Nuselský Umělecký Orchestr (NUO), Soil, Limbo. Jeho domovskou kapelou je v současné době originální kvarteto Muff. Před pěti lety založil svoje vlastní trio, do kterého přizval bubeníka Dana Šoltise a basistu Rasťa Uhríka, kteří působí v kapele Vertigo, ale také ve formacích -123 min, Lanugo, Jana Kirschner Band ad. Repertoár tria tvoří převážně autorské skladby Jiřího Šimka, ve kterých se prolíná mnoho různých vlivů od blues, jazzu, drum’n‘ bass, funku až třeba po country. Trio si rádo střihne také některé převzaté skladby, např. od kultovní kapely Nirvana. Ty s invencí sobě vlastní přetváří k obrazu svému. Jiří Šimek ovšem hledá nejen originální přístup k melodii, harmonii a rytmu, ale formován doplňkovou profesí zvukaře se pečlivě soustředí i na zvuk kapely.

 

Beata Hlavenková je nejen klavíristka, skladatelka a producentka, ale především neobvyklá osobnost na naší alternativní hudební scéně. Její projekty mají společného jmenovatele, jímž je maximálně pravdivé vyjádření a jednoznačné odmítnutí uměleckého kalkulu. Koncertní program Scintilla Tour je dialogem dvou pianistů – Hlavenkové a Aaruma. Prozatím je uváděn především v Norsku, ani čeští diváci však o něj nebudou ochuzeni. V dubnu 2017 bude Scintilla představena hned na třech tuzemských zastávkách a jednou z nich je právě JazzFestBrno. Beata Hlavenková stále vystupuje s programem Theodoros, působí v Baromantice s Lenkou Dusilovou, živě doprovází taneční představení Flow skupiny VerTeDance, a v příštím roce také představí nový česko-slovenský projekt OOO (Hlavenková / Marian Slávka / Lukáš Duchovič) převážně s texty Martina Vedeje.

 

Vertigo, jedna z nejoriginálnějších zdejších skupin, vzešla z jazzu, ale postupem času se svými hudebními přesahy dopracovala ke zcela svébytnému zvuku. Jeho součástí je kreativita, překvapivě svobodná improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby. Vertigo, kapela dříve známá jako Vertigo Quintet, nyní zahrnuje dříve hostující Dorotu Barovou do řad stálých členů. Kapela se rozšířila do podoby stálého sexteta na přelomu minulé dekády a vzápětí vydala vynikající třetí studiové album s názvem Metamorphosis. Album věrně zachytilo členy kapely na nekončící cestě za novými tvůrčími postupy a impulsy a bylo naplněno leckdy překvapivou, stále však hluboce autentickou a pocitově založenou originální hudbou.